Brik Schelfaut,

Een naam die bekend in onze oren klinkt, hij is geen onbekende meer in de motocrosswereld.

 

Na de eerste vraag barst hij los als een wervelwind en kunnen we hem schrijvend bijna niet bijhouden.  Beroepsmisvorming weet hij ons te vertellen.  Brik is buiten zijn job als mx-trainer ook leraar, hij geeft alle technische theorie vakken in de lasafdeling. Zijn paradepaardje is het specialisatiejaar fotolassen.

Hij is een rustige jongen geworden, maar er waren andere tijden weet zijn vader ons te vertellen, die vroeger samen met Brik naar alle wedstrijden ging . “Toen was het eens hij op de motor stapte een echt beest, en dit niet alleen voor anderen maar ook voor zichzelf, pijn en afzien was iets wat hem niet deerde. Tegenwoordig legt hij het al eens meer uit en ligt hij steeds op de loer om iemand een poets te bakken.” Brik valt vooral op door zijn agressieve en zeer spectaculaire rijstijl, wat hem kroont tot publiekslieveling. Hierdoor werd hij geregeld uitgenodigd op indoor- en supercroswedstrijden, met onder meer de supercross in de BLOSO-hallen te Gent, SX in Goes (NL).

Mezelf trainen is veel vermindert weet Brik ons te vertellen. “Ik heb nogal een druk bestaan.  Ik ben leerkracht in het St.-Gabriël instituut te Liedekerke,  tevens heb ik een motocross-school en ben ik docent mx-opleiding bij de Vlaams Trainersschool, BLOSO. Daarnaast probeer ik verschillende opleidingen te volgen om op de hoogte te blijven zoals het een goede trainer betaamt.

Zijn slechtste herinneringen zijn buiten enkele zware kwetsuren, het niet behalen van de eindoverwinning te Vosselaar tijdens de Merkentrofee, 1987, in de BMB-rangen door mechanische pech.

Daarentegen heeft hij zeer mooie herinneren aan zijn lange carrière.  Het behalen van Belgische titel bij de nieuwelingen was wel de mooiste.  Even gaat hij als een wervelwind door het verhaal dat hier rond is. De titelstrijd duurde tot in de laatste reeks van de finalewedstrijd. Met slechts 6 punten voorsprong ging hij de laatste reeks in? Hij lag in eerste positie en bij het ingaan van de laatste ronde stonden zijn supporters reeds te zwaaien met de champagne. Maar in plaats dat Brik als eerste de eindstreep haalde bleef hij weg, en kwam als na enige tijd nog net als derde binnen.  Hij was met een gedubbelde rijder gevallen.  Hij haalde het net met 1 puntje op Rik Claus. Toch nog feest.

brik2

Brik is geboren op 10 mei 1967 te Sint-Niklaas en reeds na enkele weken vertoefde hij op de motocrosswedstrijden, want vader Guido was piloot in de BLB-federatie. Op 3,5-jarige leeftijd deed hij zijn eerste rondjes op een Italjet minicrossmachientje. Vader Schelfaut, die de kleine de knepen wist aan te brengen, zag snel in dat hij z’n helm beter door kon geven aan Schelfaut-junior.

Aangezien er in ons land enkel jeugdwedstrijden werden verreden in Wallonië, ging het hele gezin elk weekend naar het zuiden van ons land om de wedstrijden bij te wonen. Maar vadertje staat  vond dat er  een eind moest komen en verbood jeugdwedstrijden onder de achttien jaar. Brik was toen zes jaar en twee jaar later ging vader Guido met Brik naar Nederland om daar de bloementuilen op te eisen en mee huiswaarts te nemen. Zelfs wist hij er verschillende Nederlandse kampioenschappen naar zijn hand te zetten.